Reflektion gör erfarenhet till kunskap

Hur ofta stannar du upp och reflekterar? Funderar över vad som hände? Vad du kände? Och vad du lärde?  Det är reflektionen som är skillnaden mellan att bara erfara något, gå vidare och göra om samma sak igen och att faktiskt lära, utvecklas och flytta fram positionerna. Jag försöker avsluta varje arbetsdag med tre frågor; Dagens framgång? Dagens lärdom? Vad vill jag göra annorlunda imorgon? Det ger en skön punkt till den delen av dagen och det tvingar mig att fira mig själv samtidigt som jag ser till att jag lär av mina misstag och fortsätter utvecklas. 

När vi glömmer bort att reflektera är det lätt att fastna i ekorrhjulet, att slentrianmässigt leva vårt liv på autopilot. Dagar, veckor och år kan passera utan att vi riktigt lägger märke till det, utan att vi stannar upp och ser på vårt liv och ställer frågan; Är det så här jag vill ha det? För en sak ska vi komma ihåg, att om vi vill ha en förändring så är det vi själva som behöver skapa den. Ingen annan kan göra det åt oss. 

  Med all min kärlek,

Helena