Låt tankarna få ge tröst

Jag pratar och skriver mycket om att inte identifiera sig med sina tankar och känslor och att komma ihåg att vi har våra tankar och känslor, vi är dem inte. Samtidigt tror jag att vi kan använda våra tankar till vår fördel om vi väljer att inte kontrolleras av dem.  Vi kan nog alla minnas ett tillfälle då en tanke slagit rot i oss och vi därifrån låter tanken växa och utvecklas och verkligen nästla sig in i oss och skapa total skräck. Ett tillfälle då tankarna i sig skrämmer oss till riktig rädsla. För mig hände det senast när Säkerhetspolisen i höstas höjde nivån för terrorhot. Jag hade haft en helt vanlig dag, stått på en mässa, träffat massa folk, informerat och lyssnat. På vägen hem hörde jag något på tunnelbanan som fick mig att reagera så väl hemma slog jag på TVn. De vanliga sändningarna ställdes in till förmån för en presskonferens om säkerhetsläget och det var som att min hjärna satte igång en massiv kampanj till fördel för rädslan. Inget hade egentligen förändrats i mitt liv men min hjärna spelade upp scenario på scenario av saker och med en övertygelse om att det med allra största sannolikhet definitivt skulle inträffa. Reaktionen hjälpte varken mig eller någon annan och det var så tydligt att det var just mina tankar om vekligheten som skrämt mig, inte verkligheten i sig. Jag satt fortfarande hemma i min trygga soffa. 

Som tur är händer det där väldigt sällan nuförtiden och jag väljer att använda tankarna till min fördel. Jag använder tankarna för att ge mig tröst, varje dag. När jag är lugn och medveten använder jag affirmationer som hjälper mig att känna mig trygg och stark och glad. Jag mediterar och börjar med att tacka för den tillit meditationen hjälper mig att kultivera. När jag hamnar i en jobbig situation skapar jag lite distans till mig själv, observerar och plockar upp lektionen i situationen så fort som möjligt. Varje morgon börjar jag i tacksamhet för att ställa in mitt fokus för resten av dagen. 

Tankarna kan skrämma dig och tankarna kan trösta dig. De är dina. Bestäm vad du vill göra med dem.  

  Med all min kärlek,

Helena