Vikten av att lära känna sig själv

När du vet vem du är behöver du inte bevisa dig för någon annan. När du är trygg i dig själv försvinner hävdelsebehovet.  Vårt värde är konstant, men få av oss lever som om att vi tror på det. Vi låter vårt värde bestämmas av andras bekräftelse eller hur vi ser oss själva i spegeln just den dagen. Vi låter oss valideras genom våra prestationer eller huruvida vi lever i enlighet med normen eller inte. Jag tror det kan vara lite knivigt att förhålla sig till det för det är först när den externa bekräftelsen försvinner som vi märker hur tomt det blev och att vi kanske behöver hitta en inre källa till värdighet, till självkänslan. 

Samtidigt känner vi alla igen dem, de som verkligen känner sig själva, älskar sig själva och som är dem de är, sådär självklart. Vi känner igen dem på energin, på lugnet, på värmen och på styrkan. Jag tänker ofta att det är dit jag vill, det är dit jag strävar. Men det är ingen tävling. Och vi vet att alla har sina dagar. Jag är bara tacksam att kunna konstatera att ju sannare och ärligare jag är mot mig själv, desto mer av mig kan jag visa för världen. På riktigt. 

Med all min kärlek,

Helena