Ibland behöver det bli värre innan det kan bli bättre

Jag är ingen pessimistisk person, det här är något jag vet av erfarenhet. Speciellt när det gäller förändringar i kosthållningen. När jag, över en natt, tog bort nästan allt från min diet, från socker till kaffe till mjölk till salt, så kände jag definitivt av det. De två första veckorna var verkligen inte trevliga med huvudvärk, illamående och låg energi. Det var alla gifter som behövde komma ut och min kropp behövde läka sina beroenden. Man kan ju tycka att den som planerade den timingen inte var så smart eftersom det ju är i början av en livsstilsförändring, när vi verkligen behöver supporten som bäst, som vi inte får den.

Jag slutade med socker igen för ett par månader sen, ingen mörk choklad, inga gluten- och mjölkfria desserter eller glutenfri lakrits. Även om jag trodde att jag verkligen inte åt mycket av det så fick jag huvudvärk i alla fall i några dagar. Det kanske är så det är. Nu när jag vet att jag kommer att få en förstförsämring så är det lättare att vara förberedd. Jag blir också mer motiverad av att veta att ju sämre jag mår i början, desto mer skit hade jag i kroppen som behövde komma ut.

Ibland behöver det bli sämre innan det kan bli bättre.

I am not a pessimistic person, but I know this from experience. And it especially applies to changes in your diet.

When I, quite dramatically, ruled out almost everything from my diet, from sugar to coffee to dairy to salt, I definitely felt it. The first two weeks weren't really pleasant with headaches, nausea and low energy. It was all the toxins that needed to get out and my body needed to heal from the addictions. One might think that the timing wasn't really clever from whoever planned this because it's definately in the first days you need the best support in dealing with the cravings, and it's just that you're not getting. 

I just quite sugar again, no more dark chocolate, gluten- and dairy free desserts or glutenfree licorice. And though I hadn't had a lot of that, the headaches stuck around for a few days. I guess that's just the way it is. But, for me, it definately helps to know what to expect and to prepare for it. And I also get more motivation from knowing that the worse I'm feeling the more toxins I was having before.

Sometimes it needs to get worse before it can get better. 

 

With all my love,

Helena