Din kropp förväntar sig det du stoppar i dig

Det tar lite tid för våra smaklökar att förändras och åter lära sig vad kroppen behöver för att förbli eller bli hälsosam. Om du har ätit mycket skräpmat och massor av dåligt fett, salt och socker så är det det din kropp kommer att skrika efter och den mat som faktiskt är bra för dig smakar inte alltid så bra i början. Jag erfar det här när jag ändrade min diet. Den mat jag åt första sommaren var verkligen inte så särskilt upphetsande. (Delvis förstås för att jag inte var van att tillaga den typen av mat.) Mina smaklökar längtade efter salt, socker och transfetter och de hittade inte det i min nya diet så jag kände mig faktiskt ofta ganska besviken på det jag åt. Det tar ungefär åtta veckor att bli av med ett beroende och kalibrera den inre termometern så när du försöker förändra din diet så förvänta dig inga mirakler första dagen.

Idag är det en helt annan grej för mig. Min favoritmat brukade vara pasta med köttfärssås och ketchup men har ändrats till zuccinipasta med tomater och tahinidressing. Jag brukade verkligen längta efter godis men idag tar det bara en blick och min kropp skickar en stark signal; ät inte det där! När jag sötar min smoothie med banan tycker jag ofta att det smakar för sött. Jag kan verkligen längta efter kål eller spenat när jag varit utan det några dagar på grund av resande och det är den mat jag brukade äta som ett nödvändigt ont i slutet av min måltid.

Det är inte helt ovanligt, när jag bjuder på en raw food dessert, att jag får reaktionen Det är gott, men som att någonting saknas och då handlar det ofta om det processade sockret eller de tillsatser som används i vanligt godis som smaklökarna längtar efter.

Det är verkligen värt det att gå igenom invänjningsprocessen och jag skulle inte för mitt liv vilja gå tillbaka till hur jag brukade äta eftersom min hälsa, min energi och mitt liv har förändrats så otroligt mycket till det bättre. Min rekommendation till alla är att börja långsamt, börja med att lägga till istället för att ta bort och ge det tid och din kropp kommer till slut berätta för dig vad den faktiskt behöver och mår bra av.

It takes some time for the taste buds to change and re-learn what is actually needed in order to stay or get healthy. If you've been eating junk food with lots of bad fat, salt and sugar this is what your body will crave and the food that is actually good for you might not always taste that good in the beginning.

I experienced this when I changed my diet. The food I was eating that first summer was really not very exciting. (Partly, of course, because I wasn't used to preparing that kind of food.) My taste buds were looking for the taste of salt, sugar and transfats and they didn't find it in my diet so I actually felt quite deprived. It takes about eight weeks to get rid of an addiction and calibrate the inner thermometer so in whoever wants to change should not expect miracles in the first day.

Today, however, is a completely different story for me. My favorite food used to be pasta with minced meat and ketchup but has changed to zucchini spaghetti with tomatoes and tahini dressing. I used to crave candy but it just takes one glance and my body sends a clear signal, don't eat it. When I sweeten my smoothie with banana I think it tastes too sweet. I can get cravings for kale or spinach when I've been without for a few days travelling and that used to be the "necessary good" at the end of my meals. 

It's not unusual when I treat someone with a raw food dessert that they're reaction is It's good, but something is missing and that is often a the processed suger, or the chemical additives you find in conventional treats that the body is used to. 

It's so worth giving the body some time to adjust, I will never ever go back to how I used to eat because my health, energy and life has improved so dramatically. My suggestion to anyone who wants to change is to go slow and start by adding instead of removing, listening to your body and you will eventually learn to hear its true needs.  

With all my love,

Helena