Kraften i mitt andetag

Jag hade aldrig riktigt riktat någon uppmärksamhet på min andning förrän vi låg där på golvet, på den fantastiska mindfulness retreaten, och lärde oss det yogiska andetaget. Liggandes ner, avslappnade i kroppen, började vi med att lägga handen precis under naveln och andas in genom näsan och kände att magen expanderade. Vi flyttade därefter upp handen till diafragman och andades in ännu djupare, fyllde på lungorna från botten och upp för att sedan lägga en hand på bröstet för att toppfylla lungorna med luft genom näsan. Vi jobbade in luft i hela lungorna för att sedan bara släppa taget och släppa ut luften genom nästan. Jag hade aldrig trott att något så enkelt skulle kunna ha en så stor inverkan på mitt liv. Det där djupa yogiska andetaget har verkligen hjälpt mig i otaliga situationer, meditationer och yogaövningar. Efter att ha legat där och andats djupt i några minuter märkte jag att utrymmet mellan mina andetag expanderade till nästan en minut. Medan en av mina vänner nästan fick panik eftersom hon kände det som att hon var död mellan andetagen, så känner jag mig bara ännu mer levande i det där utrymmet. Utrymmet emellan. Jag kan inte få nog.

Mina kollegor kan ibland klaga eftersom de tycker jag "suckar" så mycket men jag tror det har vant sig vid min djupandning. Jag avslutar varje dag med att djupandas på min spikmatta och det har förbättrat min sömn och får mig alltid att slappna av på ett ögonblick. Det finns så många fantastiska hälsofördelar i andetaget.

Jag brukar ibland säga att ett djupt andetag är godare än vilken mat eller raw food treat som helst. Om du inte smakat kan jag varmt rekommendera det!

I had never really paid any attention to my breath at all before we were all laying there on the floor, at the beutiful mindfulness retreat we were attending, learning the yogic breath. Laying down, relaxing in our body we started by putting our hands just under the belly button, breathing in through our nose feeling the belly expanding. Moving one hand to the diaphragm breathing in more deeply filling the lungs from the bottom up by finally moving one hand to the chest top filling the lungs with air through the nose. Working the air all the way into the lungs then just letting all the air go through the nose. 

I never thought something so simple could have such profound impact on my life. That deep yogic breath has helped me in countless situations, meditations and yoga practices. After laying there, breathing deeply for a few minutes I realized that the space between the breaths my body needed expanded to almost a minute. While one of my friends at the retreat panicked because she felt like she was dead when she didn't need to breath for so long, I feel so alive in that space. I can't get enough of it.

My colleagues sometimes complain cause they think I sigh too much but I think they've learned to live with it. I end every single day by deep breathing on my spike mattress and it has improved my sleep and helps me relax in a second. There are so many lovely health benefits from it.

I often say that a deep breath is better than any food or raw food junk food you can find. If you haven't tried it I heartedly suggest you to.

 

With all my love,

Helena